Kris & Lisanne zeer waarschijnlijk verongelukt nabij Pianistapad, aldus team van Forensische Specialisten

Persbericht

Kris en Lisanne zeer waarschijnlijk verongelukt nabij Pianistapad, aldus team van Forensische Specialisten.

Amersfoort – 4 maart 2015 – Begin januari is een team met o.a. forensische specialisten en een team met leden van stichting Reddingshonden RHWW en specialisten van de Panamese autoriteiten op initiatief van de familie Kremers, namens beide families en met steun van de Stichting vind Kris en Lisanne, opnieuw afgereisd naar Boquete Panama om aldaar een laatste zoektocht naar antwoorden te voltooien. De opdracht was om nog een laatste zoektocht te organiseren om zoveel mogelijk resten van de meiden terug te vinden.

Het team van forensische specialisten heeft – naast de zoektocht naar stoffelijke resten – een uitvoerige analyse gedaan inzake verschillende scenario’s die als meest waarschijnlijk worden geacht. Het team van specialisten, ervaren in het zoeken naar stoffelijke resten en onderzoeken van plaats delicten, heeft gezocht in het stroomgebied van verschillende rivieren die allen uitkomen op de Culebra rivier, waar eerder de spullen en resten gevonden zijn van Kris en Lisanne. Gezien de hoeveelheid tijd die inmiddels verstreken is en de snel wisselende hoge waterstanden, maakt de kans dat er ooit nog resten gevonden zullen worden zeer klein. Het snel stromende water neemt alles mee en ververst regelmatig het gehele stroomgebied.

Het team, bijgestaan door de lokale gidsen en bewoners, heeft het pianistapad afgelopen zoals ook de ouders van Kris afgelopen augustus hebben gedaan. Dat verdwalen op het pad zeer onwaarschijnlijk is, wordt nu ook door deze specialisten onderbouwd. „Het gebied waar een en ander verondersteld wordt zich te hebben afgespeeld, leent zich eenvoudigweg niet voor verdwalen. Van een ieder die verdwalen als reële mogelijkheid suggereert, kan met zekerheid worden gesteld dat deze nimmer de route in kwestie fysiek heeft doorkruist.” aldus Frank van der Goot,  die tijdens de tocht leiding gaf aan het team.

Ook het scenario rondom een misdrijf werd grondig nagelopen. „De geografische condities, de sociaal maatschappelijke condities en de  technische feiten zoals uit het forensisch onderzoek naar voren zijn gekomen, maken een misdrijf in de vorm van een overval, zedenmisdrijf, gewelddelict of ontvoering zeer onwaarschijnlijk.”

Wat rest is een noodlottig ongeval, mogelijk veroorzaakt door een ongelukkige valpartij. „Met name het laatste stuk van de afdaling van de Pianista heeft geografisch valmogelijkheden in zich. Uitgaande van een val van deze hellingen ligt het voorland van de valler(s) in de bedding van een van de rivieren welke uitkomen in de Culebra rivier. De omstandigheden in de bedding komen overeen met aangeleverd beeldmateriaal zoals voorhanden op de veiliggestelde fotoapparatuur. Een valpartij is eveneens een conclusie die zou kunnen passen bij de resultaten van de onderzoeken van gevonden resten.”

Het team met de reddingshonden en de Panamese autoriteiten hebben de plek waar eerder spullen en resten zijn gevonden proberen te benaderen maar moesten vanwege het erg slechte weer die zoektocht staken. Ondanks de enorme inzet en bereidheid van de mensen van Stichting RHWW kon er niet gezocht worden.

Wat deze zoektocht wel opleverde was het feit dat een betrokkene die het gebied erg goed kent, de donkere foto’s bekeken heeft, een mogelijkheid die hij eerder niet kreeg en kwam tot de conclusie dat de locatie waar deze foto’s genomen zijn liggen in het gebied, naar wat later bleek dezelfde locatie was dat het team forensisch specialisten onafhankelijk aanwees als plek waar een ongeval heeft plaatsgevonden.

Hoewel niets met zekerheid vast te stellen valt op basis van de beperkte aanknopingspunten die aanwezig zijn, lijkt het volgens het team forensisch specialisten het meest waarschijnlijk dat Kris en Lisanne zijn omgekomen als gevolg van een noodlottig ongeval waarbij ze mogelijk een helling zijn afgegleden waarbij terug omhoog klimmen uitgesloten is zonder de juiste hulpmiddelen. “Bij een val op deze plek is er een enorm hoogteverschil van 30-40 meter, wat de kans op letsel zeer waarschijnlijk maakt. Bovendien is de stroom aan beide kanten omgeven door watervallen en is de bedding omgeven door steile rotswand van enkele meters.” De plek waar dit gebeurt kan zijn werd aangewezen door verschillende personen, onafhankelijk van elkaar, die zonder enig eigenbelang handelen.

Nu we vanuit het NFI ook de bevestiging hebben gekregen dat de gevonden resten van Kris afkomstig zijn, kunnen we daadwerkelijk een begrafenis gaan regelen.

We zijn als familie opgelucht dat we nu toch eindelijk een mogelijke en plausibele verklaring hebben voor alle vragen die we rond het overlijden van Kris hadden.

We willen iedereen die zich ingezet heeft om tot een antwoord te komen op de vraag wat er gebeurt kan met Kris en Lisanne sinds hun verdwijning op 1 april vorig jaar, enorm bedanken voor hun toewijding en betrokkenheid om samen met ons tot dit resultaat te komen.

Naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met de woordvoerder van de familie Kremers, Nikki van Passel +31 (0)6 300 430 40

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>