Verzoek tot vrijgeven van resultaten onderzoek NFI aan Panamese autoriteiten.

Persbericht

Verzoek tot vrijgeven van resultaten onderzoek NFI aan Panamese autoriteiten.

Amersfoort – 18 augustus 2014 – Afgelopen dagen is duidelijk geworden dat de resultaten van het onderzoek door het NFI in Nederland, naar de gevonden rugzak met o.a. de telefoons en de digitale camera, nog altijd niet zijn overgedragen aan de Panamese autoriteiten. Onze advocaat in Panama, de heer E. Arrocha, kwam tot deze conclusie na een eerste blik op het meer dan duizend pagina’s tellend dossier dat hij inmiddels overhandigd heeft gekregen van het Openbaar Ministerie in Panama. De familie wil bij deze het NFI dringend verzoeken deze gegevens zo snel mogelijk aan de Panamese autoriteiten te overhandigen opdat zij verder meegenomen kunnen worden in het onderzoek naar antwoorden wat er met Kris is gebeurd.

Persoonlijk verzoek familie Kremers aan NFI

„Wij doen bij deze een persoonlijk verzoek aan de Nederlandse Forensische Onderzoekers van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) om de resultaten van het onderzoek dat in Nederland plaatsvindt, zo snel mogelijk vrij te geven en kenbaar te maken aan de autoriteiten in Panama die daar – net als de familie – met smart op zitten te wachten sinds de vondst van de rugzak. Onze advocaat in Panama, de heer E. Arrocha, heeft dit weekend in de media openlijk het verzoek gedaan aan de Nederlandse Ambassadeur in Panama, de heer W. de Boer, om maatregelen te treffen en ervoor te zorgen dat de resultaten zo snel mogelijk naar Panama worden gestuurd omdat deze nog altijd niet zijn ontvangen.

Het onderzoek dat in Nederland plaatsvindt naar de rugzak, de telefoons en de camera is van vitaal belang voor verder onderzoek naar wat er gebeurd kan zijn. Wij begrijpen niet, hoewel we weten dat onderzoeken al hebben plaatsgevonden en de resultaten ervan reeds bekend zijn, waarom het rapport nog altijd niet is toegestuurd. Mochten er onverhoopt onderzoeken zijn die nog niet zijn afgerond, verzoeken wij het NFI om de wel reeds vastgestelde conclusies nu alvast te delen met het OM in Panama zodat er geen onnodige vertraging is rondom zaken die wel al bekend zijn nu en van behulp kunnen zijn bij het lopende onderzoek aldaar. Uiteraard hopen we, indien dat het geval is, dat het NFI in staat zal zijn het proces zo snel mogelijk volledig af te ronden en het OM volledig te rapporteren.”

Nieuwe vondst DNA van Kris

De familie Kremers heeft verder telefonisch bericht ontvangen van het Nederlandse Politie team, dat de stoffelijke resten die op 31 juli 2014 zijn gevonden in de rivier waar eerder ook de rugzak is gevonden, deels van Kris Kremers zijn. DNA onderzoek heeft dit inmiddels bevestigd. Wij wachten momenteel nog op de schriftelijke bevestiging vanuit het Openbaar Ministerie van Panama waarin e.e.a. bevestigd wordt en waarin helder zal worden wat het onderzoek precies heeft aangetoond. Uiteraard hopen wij dat er zo snel mogelijk meer stoffelijke resten gevonden worden zodat ook aan de hand daarvan mogelijkerwijs de kans vergroot wordt om helderheid te krijgen in wat er precies gebeurd is met Kris.

Naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met de woordvoerder van de familie Kremers, Nikki van Passel +31 (0)6 300 430 40